Wedstrijdverslag KoK 1: 8 uur van AmsterdamHet was zondagochtend 7:45u en de paddock van het circuit van Amsterdam stroomde langzaam vol. Ook wij waren vroeg aanwezig zodat wij ons op het gemak konden voorbereiden op de race. Bij de Veiligheidskeuring ging het echter al bijna mis. Ons loodsysteem werd niet veilig bevonden omdat het handvat te ver boven de stoel uitstak. Gelukkig kregen we toch toestemming om mee te doen aan de wedstrijd, maar met de mededeling dat we bij de volgende wedstrijd het loodsysteem aangepast moesten hebben. Op naar de kwalificatie dus......

De kwalificatie begon echter niet zoals we gehoopt hadden! Jochem reed de baan op maar kon met moeite 1 ronde afleggen. De rechtermotor pruttelde en plofte maar leverde geen vermogen. In het verleden heeft Jochem dit probleem wel eens eerder gehad en toen lag de oorzaak in de carburateur. We besloten daarom om de carburateur te verwisselen, hetgeen snel uitgevoerd werd door MichaŽl. Echter, toen MichaŽl de baan op reed, kwam hij niet verder dan een paar honderd meter. De rechtermotor sloeg iedere keer af en MichaŽl moest op 1 motor naar de pits rijden. Daar besloten we om de complete motor te vervangen. Echter, ook deze motor bleek een probleem te hebben!Onze hoop was gevestigd op onze 2e en tevens laatste reserve-motor. Echter, deze motor was bestemd voor de linkerkant en stond dus op verkeerde motorsteunen. De enige oplossing was om de motorsteunen te vervangen door die van de rechtermotor hetgeen uiteraard veel tijd kostte. Ondertussen was de kwalificatie afgelopen en wisten we dat we als allerlaatste op de startgrid zouden staan.

Na druk gesleuteld te hebben, kon Jochem 10 minuten na de start dan eindelijk de baan oprijden. Helaas hadden we veel ronden achterstand en reden uiteraard op de laatste plaats (33e). In het begin van zijn stint, kon Jochem goed meekomen met de concurrentie (top 15). Maar naarmate de banden warmer werden, verslechterde de grip iets waardoor we net niet mee konden komen. Maar gelukkig waren we wel sneller dan de directe concurrenten voor ons (plaatsen 32 en verder). En omdat de wegligging niet heel erg slecht was, besloten we om de afstelling te laten voor wat hij was. De kans bestond namelijk dat we een verkeerde beslissing zouden nemen waardoor de wegligging zou verslechteren. Ook MichaŽl en Bart bevestigden na hun stint dat de wegligging van de kart niet helemaal optimaal was maar dat er geen reden was om de afstelling aan te passen.

Tijdens de tweede stint van Jochem, begon het zachtjes te regenen en het tempo ging bij iedereen drastisch omlaag. Alle teams reden tenslotte op slicks en hadden hun kart afgesteld op droog weer. Het gehele veld glibberde en gleed over de baan en iedereen had veel moeite om de kart op de baan te houden. Het team LRG besloot als eerste om te wisselen naar regenbanden hetgeen op dat moment de juiste banden waren. Niet lang daarna besloot ook de top 3 om over te gaan naar regenbanden. En als de top 3 overgaat op regenbanden, waarom zouden wij dat dan niet doen! Renťe en MichaŽl besloten daarom om Jochem ook binnen te halen en over te gaan op regenbanden. Met man en macht werden de banden gewisseld en werd de afstelling veranderd naar een regenafstelling. Helaas zette de regen niet echt door en tijdens de stint van MichaŽl verscheen zelfs een flauw zonnetje. Er ontstond een droge lijn en al snel werd MichaŽl ingehaald door iemand met slicks. MichaŽl besloot daarom binnen te komen en weer terug te gaan naar slicks. De rest van zijn stint had hij een mooi gevecht met het Sven Grimmelt van het team LRG, die achter hem reed. Een paar keer probeerde Sven om hem in te halen maar behendig verdedigde MichaŽl zijn positie. En tot groot genoegen van MichaŽl wist hij het team LRG tot het einde van zijn stint achter zich te houden.

Tijdens de derde stint van Jochem begon het wederom te regenen. Omdat de regen de eerste keer ook stopte, durfde MichaŽl niet weer de gok te wagen en over te gaan naar regenbanden. Op een gegeven moment gaf Jochem zelf aan dat hij naar binnenkwam om over te gaan op regenbanden. Wederom werd de kart weer voorzien van regenbanden en werd de afstelling naar regen veranderd. Deze keer zette de regen wel door en bleef het de rest van de race regenen. In de regen bleek onze kart bijzonder goed te presteren en in de regen behoorden wij tot de snelsten op de baan. Jochem en MichaŽl wisten enkele plekken te winnen waarna Bart onze positie wist te handhaven.

Na 8 uur racen (voor ons 7 uur en 50 minuten) kwamen we uiteindelijk als 23e over de streep. En hier zijn wij gezien de problemen voorafgaand aan de race heel erg blij mee! De komende week gaan we de kart prepareren voor de volgende wedstrijd..... op de prachtige kartbaan van Spa Francorchamps zal namelijk op 9 mei de 6 uren van Spa verreden worden. En hier zullen we meteen vanaf de start de strijd aan gaan met de concurrentie. En gezien de uitstekende prestaties in de regen op Amsterdam, hopen we stiekum dat Spa haar naam eer zal aandoen door wat Spa-water over het circuit te sproeien:-)