Wedstrijdverslag Sprint 1 - EmmenNa maanden voorbereiding was het dan eindelijk zover... de eerste wedstrijd van het seizoen 2005.

Na de goede test in het Paasweekend, ben ik vol vertrouwen zaterdag al naar Emmen afgereisd om nog heea uit te proberen. En met succes:-) In het begin had ik nog wat moeite om de top van de Kings (Speedsport Holland en HIK/vd Helm) bij te houden. Maar aan het einde van de middag had ik de juiste afstelling gevonden en wist aan te sluiten achter Senna Koole (HIK / vd Helm) en Didier Janssen (Speedsport Holland). Ik kon goed volgen en wist zelfs bij het opkomen van het rechte stuk Senna in te halen:-) De rondentijden zagen er goed uit en al met al was het dus een geslaagde dag (afgezien van de kapotte fusee).

Op de racedag was ik al vroeg buiten om heea op te bouwen voor de wedstrijd. Omdat het 's nachts erg veel geregend had, besloot ik om te wachten met de baan op te gaan. Nadat de baan droger was geworden en er meer concurrenten de baan opgingen, kon ik het uiteraard niet laten om ook de baan op te gaan. Met nieuwe banden bleek mijn afstelling niet helemaal goed te zijn en heb daarom heea aangepast aan de setup. Aan het einde van de training voelde de kart goed aan en was ik tevreden met de setup. Helaas sloeg het noodlot aan het einde van de training toe... na de chicane, op volle snelheid , begon 1 van mijn motoren een enorm kabaal te maken. Voordat ik de motor uit kon schakelen, was de motor vanzelf al afgeslagen en ben ik langzaam terug naar de pits gereden. In eerste instantie dacht Edward dat er een stukje uitlaat op de zuiger was gevallen. Maar bij nader onderzoek door Hans en Ronald (kartclub DeFabrique), bleek dat het schoteltje van de inlaatklep gebroken was en dat de inlaatklep tegen de zuiger was gekomen. Gelukkig wisten zij tijdens de rijdersbriefing mijn motor weer te repareren en kon ik met mijn eigen motoren de wedstrijd aanvangen. Ik wilde persé met mijn eigen motoren rijden omdat die vorig jaar op Emmen uitstekend gepresteerd hebben.

Vlak voor de eerste manche begon het zachtjes te regenen en iedereen begon te twijfelen wat ze moesten doen. Aangezien het er niet naar uitzag dat de regen door zou zetten, besloten alle coureurs op slicks te vertrekken. Omdat ik er niet helemaal zeker van was of het wel droog zou worden/blijven, besloot ik op het laatste moment om mijn excenters voor de zekerheid voor de helft op regen te zetten. Daarnaast heb ik met hulp van de jongens van Triple K Racing ook nog snel mijn stabi achter verwijderd. En deze beslissing bleek een goede beslissing te zijn. Al in de opwarmronde kwam de regen met bakken uit de hemel. Ik startte de manche van pole position en wist die plek een halve ronde vast te houden. Ik verloor enkele plaatsen maar wist gelukkig op de baan te blijven. Hetgeen niet gezegd kan worden van Edward Terol. Hij had zijn kart compleet op een droog-weer afstelling staan en gleed van links-naar-rechts over de baan. Gelukkig voor mij omdat ik daardoor weer een plekje wist te winnen. Iemand die wel veel grip had, was Eric Sliphorst van PINS Racing... hij ging als een raket! Uiteindelijk ben ik de manche als 6e geëindigd.

Voor de tweede manche was de beslissing qua banden en afstelling gemakkelijk... het was gestopt met regen maar de baan was nog erg nat dus iedereen koos voor een regenafstelling. En ook deze keer bleek die keuze goed te zijn. Aangezien ik de eerste manche van pole position mocht vertrekken, moest ik deze manche van de laatste plek starten. Ondanks dat ik achteraan moest startten en dus veel last van spray had, wist ik in de eerste bocht aardig wat plaatsen te winnen. Veel concurrenten remden vroeg en ik wist door laat te remmen enkele plekken te winnen. In de eerste bocht spinden enkele kartjes en doordat ik er veilig om heen wist te rijden, wist ik nog meer posities te winnen. Helaas werd mijn opmars in de 4e ronde beëindigd doordat kartnummer 30 te laat remde en mij achterstevoren tikte. Onze bumpers zaten in elkaar verwrongen en het kostte veel tijd om die los te krijgen. Uiteraard verloor ik hierdoor ook veel posities. Nadat ik weer onderweg was, bleek mijn bumper aan 1 kant los te zitten en schraapte met veel kabaal over de grond. Gelukkig zit mijn bumper vast aan mijn bigfoot en die zorgde ervoor dat de bumper bleef zitten. Na de spin kon ik dus opnieuw beginnen aan mijn weg naar voren en wist gelukkig weer enkele posities te winnen. Ik heb die manche een heel mooi gevecht gehad met Lars de Jong die mij 2 ronden lang achter zich heeft weten te houden. Doordat hij beter accelereerde, wist hij mij 2 ronden op te houden. Echter, mijn wegligging was veel beter en ik wist daar dankbaar gebruik van te maken en wist hem in te halen. Die manche ben ik ondanks de spin toch nog 6e geworden.

De afstelling voor de laatste manche was ook gemakkelijk. Het was al een tijdje gestopt met regenen en doordat de zon doorbrak, droogde de baan snel op. Iedereen koos daarom om met een droog-weer-afstelling aan de start te verschijnen. En ik uiteraard ook. Aangezien ik 's ochtends goede tijden wist te realiseren, besloot ik om de afstelling van die ochtend te nemen. Helaas bleek tijdens de derde manche dat het gebrek aan acceleratie in de tweede manche niet veroorzaakt werd door de regen. Al bij de start verloor ik 3 plaatsen en in de ronden daarna zakte steeds verder naar achteren. Zowel op het rechte stuk als bocht-uit mistte ik vermogen en ik was zelfs een makkelijk prooi voor ex-BAM Racing. Ik wist uiteindelijk weer terug te knokken op de bumper van ex-BAM Racing en ben er een paar keer ingeslaagd om hem in te halen. Mijn afstelling was erg goed en ik wist in de bochtige gedeeltes een paar keer mijn kart voorbij de zijne te krijgen. Echter door het gebrek aan vermogen, wist hij mij elke keer op het rechte stuk weer in te halen:-( Uiteindelijk ben ik die manche op een teleurstellende 11e plek geëindigd.

Door het slechte resultaat in de derde manche, ben ik in de einduitslag 7e geworden. Uiteraard was ik daar niet tevreden mee, maar goed, that's motorracing! Inmiddels zijn mijn motoren onderzocht en is het probleem ontdekt. Bij de montage van de nieuwe inlaatklep, is de klep niet bewerkt waardoor de klep niet goed sloot. En daardoor liep de motor niet goed en miste vermogen. Maar goed, alles is door Ben van Capel (JVC) weer in orde gemaakt en afgelopen zondag heb ik succesvol getraind op Uitgeest.

Ik wil hierbij Hans en Ronald bedanken voor het repareren van mijn motor tijdens de rijdersbriefing. En uiteraard wil ik mijn ouders bedanken dat zij mij dit weekend ondersteund hebben met hun caravan. Daarnaast wil ik PINS Racing feliciteren met hun mooie 5e plek in het eindklassement.... well done boys!